Saturday, May 26, 2012

SEMINAR PENGURUSAN PRASEKOLAH BERKUALITI NEGERI PERAK 2012

          Pada 26/5/2012 bertempat di Hotel Perdana, Taiping Perak telah diadakan Seminar pengurusan Prasekolah berkualiti negeriPerak 2012. Acara yang meriah ini dihadiri oleh hampir 450  orang yang terdiri dari guru-guru prasekolah seluruh negeri Perak serta pegawai masing-masing. Acara yang penuh gemilang ini begitu seronok kerana masing-masing dapat bertemu rakan-rakan dari seluruh negeri Perak.

          Acara bertambah menarik lagi bila diadakan pameran hasil BBB guru-guru prasekolah dan juga hasil kerja dari murid-murid prasekolah sendiri.Gambar-gambar yang dirakamkan pada hari tersebut.............     

Monday, May 21, 2012

Program khidmat bantu fail prasekolah

      Pada 21 Mei 2012, bertempat di SK. long Jaafar telah diadakan program kdidmat bantu fail sekolah Zon Kamunting .Seramai 25 orang guru dan ppm turut serta dalam program itu.  Tujuan program ini diadakan ialah untuk membantu  Prasekolah zon Kamunting memantapkan lagi pengurusan  fail prasekolah masing-masing.Banyak idea-idea yang baik disumbangkan  bagi memantapkan lagi pengurusan fail prasekolah ini.
      Selain dari itu guru dan ppm dapat berkenal-kenalan dengan lebih rapat lagi memandangkan masing-masing sibuk di sekolah sendiri.Idea ini nampaknya sungguh mendapat sambutan yang baik dari guru dan ppm yang hadir dan kemungkinan satu program yang lebih santai akan diadakan lanjutan dari program ini.
     Selepas ini diharap pengurusan fail prasekolah Zon Kamunting akan menjadi yang "terbaik". Sekiranya mempunyai sebarang masalah berkaitan fail prasekolah bolehnya rujuk kepada pengerusi Zon Kamunting SK. Taman Jana.


SENARAI FAIL YANG PERLU ADA DI PRASEKOLAH.

1.FAIL JAWATANKUASA
A) TAKWIM
B)STRUKTUR ORGANISASI
C)BIODATA DAN MAKLUMAT GURU/PPM
D)JADUAL WAKTU KELAS DAN PERIBADI
E)MINIT MESYUARAT
F)PROGRAM PENINGKATAN AKADEMIK DAN LAPORAN
G)KAJIAN PENGUASAAN MURID
H)SENARAI BUKU RUJUKAN
I)JADUAL PENCERAPAN
J)KEMAJUAN STAFF
K)PEKELILING

2.FAIL JAWATANKUASA PEMILIHAN MURID

a.Carta organisasi
b.Senarai nama murid
c.Borang maklumat murid
d. Surat panggilan mensyuarat
e. Surat terima/tolak tawaran
f.  Minit mesyuarat jawataankuasa

3.FAIL JAWATANKUASA PEMUAFAKATAN
a.Carta organisasi
b. Surat panggilan mesyuarat
c. Minit mesyaurat
d. Laporan aktiviti

4.REKOD PROFIL/PERKEMBANGAN MURID

a. salinan surat beranak
b. rekod kesihatan murid
c. Maklumat peribadi murid
d.Salinan kad pengenalan ibu bapa
e. Rekod kemajuan
f. Rekod pentaksiran
g. Data kajian
h. Contoh hasil kerja

5.STOK BARANG KERING DAN BASAH
6.FAIL MEJA GURU DAN PPM
7.REKOD KELUAR MASUK GURU DAN PPM
8.REKOD KELUAR MASUK MURID
9.REKOD ANEKDOT
10.BUKU LAWATAN
11. FAIL SURAT KELUAR MASUK     Gambar sekitar program dijalankan.................

Jom pergi zoo............

     Pada 19 April 2012 Prasekolah SK. Long Jaafar , telah mengadakan lawatan bersama-sama prasekolah Zon Kamunting. Sebanyak 4 buah sekolah telah menyertai lawatan bersama itu. Antaranya SK.Long Jaafar (2 kelas), SK. Taman Jana (2 kelas), SJKT. Kamunting (1 kelas) dan SK. Kamunting (3 kelas).Lebih kurang 200 orang murid turut serta dalam lawatan tersebut bersama guru-guru dan PPM (Pembantu Pengurusan Murid) sekolah masing-masing.
     Pada pukul 8.30 pagi murid berkumpul di dataran ZooTaiping untuk taklimat dan seterusnya acara pertandingan mewarna.Setelah selesai acara mewarna masing-masing sekolah akan berkumpul untuk membawa murid-murid melihat sekitar zoo dengan menaiki keretapi..........seronok sekali.......

    Acara penyampaian hadiah di adakan di Dataran yang disediakan  di dalam kawasan zoo. Disamping melihat    kehidupan haiwan-haiwan ini murid-murid juga seronok mendapat hadiah yang disediakan. Cikgu..........bulan depan "jom datang lagi"..................hehehehe.......

   Jom tengok aksi-aksi mereka.............